Tuesday, May 31, 2011

Kantklossen: bladwijzer in Torhon, vervolg

Dit werkstukje is af. Redelijk gelukt, alleen het aantrekken van de linnenslag kon beter...
 Om het wat boeiender te maken verving ik een deel van het patroon (linnenslag en driehoekengrond) door "Point Vierge". Ik tekende het patroon hiervoor op kalkpapier en spelde het vast boven het originele patroon.
Af!

Sunday, May 29, 2011

Koekjes bakken

Vandaag met mijn dochterrtje ons nieuwe kookboek eens uitgetest: "De mooiste koekjes van de Biscuiteers" door H. Hastings en S. Moore.

In dit boek staan fantastisch mooie koekjes en heel veel tips om zelf aan de slag te gaan...

We begonnen met het basiskoekjesdeeg:
- 350 g bloem, 100 g zelfrijzende bloem, 125 g suiker
- 125 g boter ( wij gebruikten margarine)
- 125 g Golden Syrup, dat vonden we niet dus gebruikten we honing
- 1 ei

Alles met de hand gekneed en dadelijk uitgerold om er koekjes uit te snijden.






Even bakken:






En dan het leukste deel: versieren.
Hiervoor maak je 2 soorten glazuur ( eiwit met poedersuiker). Een stevig glazuur om een randje op de koekjes te spuiten, en een vloeibaarder glazuur ( gewoon wat waterr toegevoegd) om ze op te vullen.






Nog even oefenen...en dan kunnen we er maken omuit te delen op de kids hun verjaardag.

Saturday, May 28, 2011

Kantklossen: een bladwijzer in Torchon

Het is al even geleden dat ik nog wat kloste, dus daarom begin ik maar aan deze eenvoudige bladwijzer, wel met dikke draad :)

 linnenslag ruitje aan de top.
Aan de zijkant driehoekengrond.
En een grotere linnenslag ruit, met daarin wat kleine spinnen en een blokje vetergatslag.

Thursday, May 26, 2011

Zigzag sokken 2011-6


 
De wol is Regia-sokkenwol (zelfstrepend). Het patroon is vrij eenvoudig.

Saturday, May 14, 2011

Tekening met stift

Een klein, snel werkje... volledig in grijs: warm grijs voor de figuur en koud grijs voor de diertjes. En wat glitterlijm erop :)

Eerste rozijnenbrood (in de oven)

Gisteren een "kramikske" gebakken. Met de mengeling "luxe-brood" van Aveve. Daarin zit al suiker en eipoeder, je hoeft alleen water, gist, zout en boter toe te voegen.
We volgden wel niet helemaal het recept van op het pak:

  • ipv 4 gr zout, voegden we 8 gr toe (voor 500 gr bloem)
  • en 12 g gist leek ook wat weinig, daar maakten we 17 gr van ;)

Na het rijzen wat melk op de bovenkant gedaan om mooi te laten blinken.

Het is ook in de oven nog wat 'gerezen'.
En vanmorgen sneden we er boterhammen van...
Van smaak viel het best mee. Volgende keer eens proberen zonder broodmix.
En dan mogen er nog meer rozijntjes in....

Tuesday, May 10, 2011

Brood in de oven

We bakken al sinds augustus 2010 elke dag vers brood met onze broodbak-machine. Maar af en toe maak ik ook een broodje gewoon in de oven. Voordelen: geen gat erin, betere korst en structuur, meerdere tegelijk bakken...maar het is ook leuk natuurlijk.

Deze keer is het goed gelukt:


Dit is ons recept:

Ingrediënten:
200 g 9-granen bloem (Soubry bloem voor brood)
250 g witte bloem (Soubry)
230 ml melk
10 g zout
1 ei
17 g gist (verse)
1 eetlepel honing
1 eetlepel olijfolie

Bereiding (voor oven-brood)
De melk in een kom doen (geschikt om in te mixen) (mag koud zijn het kneden warmt dit genoeg op)
Het zout erin oplossen. (dan kunnen de zoutkristallen de gist niet meer doden)
Het ei, de honing en olijfolie toevoegen. (de vloeibare dingen onderaan de kom)
De bloem toevoegen maar een kopje overlaten.
De gist toevoegen.

Mixen:
Deeghaak op machine zetten.
2 minuten draaien op laagste snelheid (gewoon mengen)
Dan het deeg een tiental minuten laten rusten.
12 minuten draaien op gemiddelde snelheid ('2' op mijn keukenrobot).
-- Eigenlijk laten kneden totdat het deeg niet meer aan de kom kleeft maar een mooie 'bal' vormt.
-- Het overgelaten kopje bloem kan toegevoegd worden als het deeg te plakkerig blijft
Deeghaak uit de kom halen, afdekken met een handdoek en 45 minuten laten rijzen.
Deegbal platkloppen (leuk...) en uit de kom halen.
Op het aanrecht een rol vormen en die in de broodvorm leggen, naad naar beneden.
De randen goed aandrukken in de vorm.
Oven verwarmen tot 50 graden en terug uitzetten.
Deeg in de oven laten rijzen (45 minuten tot een uur... met handdoek erop)
Het deeg eruit halen, insnijden (ik knip met de keukenschaar, lukt beter) en bestrijken naar keuze met:
water, olie, melk, eiwit, geklutst ei
Terwijl de oven op 250 graden voorverwarmen.
Het brood in de oven zetten en de temperatuur dadelijk verlagen tot 220 graden.
Na 20 minuutjes is het klaar.
Afkoelen op rooster.

Monday, May 9, 2011

Aardbeitaartjes

Gisteren hebben we ook de aardbeitaartjes van VT4 "Goegebakken" geprobeerd:
Met verse slagroom erop: 
Het resultaat viel best mee, de smaak was goed, zeker nu de Belgische aardbeien zo lekker zijn.
Het koekje onderaan is dus echt meer een "koekje" dan een taartbodem, en wat te zoet.
De banketbakkersroom was licht en niet erg zoet. Bij het recept moest daar wel nog slagroom aan toegevoegd worden maar deze stap heb ik overgeslagen.
Ik gebruikte wel slagroom erbovenop ipv de meringue.
Thuis vonden ze de "merveilleux" die ik vorige keer maakte beter.

Sunday, May 8, 2011

Mini haakwerk:Ikke en de rest ....

Dit is wel héél erg klein geworden.


Cupcakes bakken

Vandaag samen met mijn dochtertje de eerste keer echte "cupcakes" gebakken.
Ze wil dit graag uitdelen voor haar verjaardag binnenkort dus daarom oefenden we alvast:

Eerst het deeg gemaakt en gebakken en dan de versierseltjes met fondant-suikerpasta.
We hadden daarvoor een pakje witte suikerpasta gekocht en kleurstof. (bij "Aveve" ):
Van sommige cakes hebben we een stukje afgesneden om ze makkelijker te kunnen versieren.

Dan een "Frosting" gemaakt (recept) , verdeeld in 3 en aan elk deel wat kleurstof toegevoegd.
Sarah spuit op elke cake een laag frosting. (We gebruiken pastic zakjes met een spuitmondje erop.)
En nu de versieringen toevoegen... 

Resultaat: 

Wie gaat dit allemaal opeten ???

Sunday, May 1, 2011

Mini haakwerk: blauw beertje

En dit is dan mijn eerste beertje.
Met 2 draadjes DMC deze keer.





Blijkbaar heten die mini-gehaakte popjes "amigurumi" (Japans).
Hier vond ik nog wat uitleg om ze te maken: amigurumi

Popular Posts